Leer & geniet meer met de Wijncursus Wijnoorkonde

Dé Basiscursus voor Wijnliefhebbers

Wil je in twee avonden een leuke en gezellige kennismaking met wijn? Of wil je iets meer van wijn weten? Dan is deze opstapcursus iets voor jou!
Deze wijncursus is vooral bedoeld om meer te ervaren- en daardoor ook meer te genieten van wijn. Kortom: een leuke en informatieve kennismaking met wijn die je ook kunt gebruiken voor werk en om verder te leren.

Na het volgen van deze basis wijncursus

 
✓  ken je een klein aantal van de meest voorkomende druivenrassen;

✓  (her)ken je de belangrijkste klassieke en nieuwe wijngebieden;
✓  kun je een aantal basissmaken van wijn onderscheiden en benoemen (zoals droog, zoet, fruitig, kruidig);
✓  kun je een wijn- en champagnefles op de juiste wijze openen;
✓  kun je een fles wijn karafferen en decanteren;
✓  weet je enkele praktische serveertips zoals schenktemperatuur;
✓  door deze wijncursus ben je goed voorbereid op de wijncursus Wijnbrevet, oftewel het SDEN-3 niveau

Voor wie?

De opstapcursus is bedoeld voor wijnliefhebbers die meer over wijn willen weten. Ook is deze cursus zeer geschikt voor (parttime) medewerkers in de horeca, wijnafdeling in supermarkt, wijnhandel, slijterij en groothandel.

Meer informatie

Jouw wijndocent​

Voordat we verder gaan met de details, stel ik me graag even voor. Dan weet je wie ik ben en hoe ik jou kan helpen om de wijnwereld beter te begrijpen. Ik ben Jeroen van Mierlo. Wijnliefhebber én Bredanaar in hart en ziel. Tijdens de wijncursussen die ik zelf heb gevolgd, viel het mij op dat er vaak onnodig ingewikkeld en deftig wordt gedaan over wijn. Terwijl wijn naar mijn mening vooral is bedoeld om van te Genieten.

Daarom besloot ik de wijncursussen in een ander jasje te steken. Vanuit mijn jarenlange ervaring in het particulier- en Hbo onderwijs, sta ik voor kwaliteit van opleiden. Oók als het om gezellige cursussen gaat.

Van mijn liefhebberij heb ik inmiddels mijn beroep gemaakt. In slechts één jaar behaalde ik de titel Register Vinoloog van de Wijnacademie® Daarnaast heb ik mij gespecialiseerd als wijndocent en ben ik er trots op dat ik mij ‘Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie®’ en één van de eerste Register Wijndocenten van Nederland mag noemen.

Andere aanpak

Mijn manier van lesgeven is verfrissend, interactief en anders-dan-anders. En ja, óók ik maak gebruik van lesboeken en powerpoint. Maar die zijn ondersteunend aan de actieve aanpak en moderne werkvormen. Want leren gebeurt in je hoofd. En als je weet hoe dit werkt, weet je ook hoe je dit praktisch in een cursus kunt toepassen om het leerrendement te verhogen. En dan geen moeilijk gedoe, maar duidelijke taal en leren op een ontspannen, gezellige en no-nonsense manier. Want een wijncursus volg je tenslotte óók voor je plezier.

Voor wie is deze wijncursus geschikt?

Deze basis wijncursus is geschikt voor iedere wijnliefhebber. Je hebt géén vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen. Ook is deze wijncursus prima geschikt voor (parttime) medewerkers in horeca, wijnhandels, supermarkten en groothandels.

Landelijk erkend diploma SDEN 2

Om de kwaliteit van de wijncursus te garanderen, voldoet deze aan de actuele normen die horen bij niveau 2 van de Stichting Dranken Examens Normering (SDEN). SDEN stelt landelijk de niveaus van wijnexamens vast en controleert deze. Na de cursus kun je deelnemen aan het SDEN examen, dat leidt tot een landelijk erkend certificaat.

Wat gaan we doen tijdens de cursus Wijnoorkonde?

Wijn proeven leer je niet uit een boek. Daarom wordt er iedere les uitgebreid geproefd. Met behulp van een heldere, systematische proefmethode leer je duidelijke proefnotities te maken. Stap voor stap wordt jouw wijnkennis opgebouwd.

Onze manier van lesgeven is verfrissend, interactief en anders-dan-anders. En ja, óók wij maken gebruik van lesboeken en powerpoint. Maar die zijn ondersteunend aan de actieve aanpak en moderne werkvormen. Want leren gebeurt in je hoofd. En als je weet hoe dit werkt, weet je ook hoe je dit praktisch in een cursus kunt toepassen om het leerrendement te verhogen. En dan geen moeilijk gedoe, maar duidelijke taal en leren op een ontspannen, gezellige en no-nonsense manier. Want een wijncursus volg je tenslotte óók voor je plezier.

  • Wijn begrijpen: Wat is wijn?
  • Wijnbouw en factoren van invloed (o.a. het terroir);
  • Wijnkwaliteit en wijngaard;
  • Het wijnetiket: Wijnwetgeving en classificaties;
  • Aan de slag met wijnproeven: structuur en aroma’s;
  • Belangrijkste witte druivenrassen, inclusief proeverij;
  • Belangrijkste blauwe druivenrassen, inclusief proeverij;
  • Mousserende-, zoete-, en versterkte wijnen, inclusief proeverij;
  • Overige belangrijke wijngebieden inclusief proeverij;
  • De laatste les sluiten we af met een extra mooi glas wijn en heerlijke, bijpassende hapjes.

Waar & Wanneer ?

Deze wijncursus wordt gegeven op onze eigen sfeervolle locatie in Breda. Deze locatie is goed bereikbaar met de auto en het OV. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt.
Let op: deze cursus bestaat uit 5 avonden

Cursusdata:
Breda, najaar 2021
Les 1: 13 oktober 2021
Les 2: 10 november 2021
Les 3: 24 november 2021
Les 4:  8 december 2021
Les 5: 22 december 2021

De cursustijden zijn van 19.30 uur tot 22.30 uur.

Klik op onderstaande button en blijf op de hoogte van nieuwe cursusdata

Wil je niet wachten of heb je zelf een groep van minimaal 10 personen?

Cursusboek

Tijdens de cursus Wijnoorkonde gebruiken we het studieboek “Ik weet meer van wijn” dat je hier kunt bestellen.

Ook krijg je exclusief toegang tot onze eigen digitale leeromgeving met daarop achtergrondinformatie, tips, filmpjes, kaartmateriaal en andere relevante informatie.

Inschrijven

De Wijncursus Wijnoorkonde kost € 299,-. Dit is inclusief: een set professionele proefglazen, ruim 40 proefwijnen en toegang tot onze eigen digitale leeromgeving. Na ontvangst van de betaling sta je definitief ingeschreven.

Examen

Examen doen is niet verplicht. De kosten voor het examen (ongeveer € 85,-) zijn niet in de cursusprijs inbegrepen. Wil je goed bijblijven en/of het examen doen, dan zijn 20 tot 30 lees/studie-uren aan te bevelen.

Ik raad je aan de theorie goed te lezen en tussen de lessen door veel ervaring op te doen met proeven.

De examens worden meerdere keren per jaar, centraal in het land afgenomen. Je kunt ook deelnemen aan een examentraining. Tijdens de cursus ontvang je daar alle informatie over.

Wat deelnemers zeggen​

De wijncursus Wijnoorkonde wordt gemiddeld met een 9 beoordeeld!

Samengevat

Dit krijg je als je meedoet met de Wijncursus Wijnoorkonde:

✓  5 lesavonden van drie volle uren;
✓  Ruim 40 wijnen om te proeven;
✓  Duidelijke informatie en tools voor het maken van goede proefnotities;
✓  Je krijgt les van een Register Vinoloog én Register Wijndocent met onderwijsbevoegdheid voor het Hbo.

Daarnaast krijg je ook:

✓  Een set professionele proefglazen, zodat je thuis verder kunt proeven;
✓  Toegang tot onze eigen digitale leeromgeving;
✓  Na elke les krijg je een lijst met de geproefde wijnen;
✓  Je krijgt bij ons méér interactie en persoonlijke begeleiding tijdens het proeven, ervaren en leren over wijn. Dit omdat wij met kleine groepen werken (in vergelijking met andere opleiders).

Inschrijven

(via de website mijnwijncursus.nl)

Ga naar de bovenkant